Na Tři krále se ve Španělsku a v některých dalších zemích jí Tříkrálový věnec. Je to sladký koláč ve tvaru věnce, ve kterém bývá ukrytá fazole a figurka krále nebo nějaká zabalená mince. Věnec má představovat nekonečný kruh lásky k Bohu. Barevné sušené ovoce zas představuje drahokamy na korunách Tří králů.  

Tato sladkost se servíruje už v předvečer Tří králů, kdy probíhají tříkrálové průvody a samozřejmě i 6. ledna na Tři krále.

Kdo najde fazoli, platí věnec příští rok a kdo najde figurku krále, bude mít zas štěstí. Někdy se do těsta zapéká místo figurky mince apod. Zvyky jsou kraj od kraje různé.

V Mexiku ve věnci bývá zas figurka Ježíška. Kdo ji najde, bude mít štěstí, ale také musí pozvat ty lidi, se kterými jedli věnec, na Hromnice na tamales (mexické jídlo plněné v kukuřičných listech). V Mexiku se tato sladkost jmenuje La Rosca de Reyes.

tamales
Tamales

Něco podobného se peče i ve Francii a v Portugalsku.

Existují různé recepty a příchutě. Zde je jedna z možností, jak si Roscón udělat. Roscón je možné i rozpůlit a plnit šlehačkou.

Chcete rozumět receptům ve španělštině a moct si tak uvařit nebo upéct španělské dobroty? Pak zkuste nějaký můj kurz.

EL ROSCÓN DE REYES CON MAZAPÁN – TŘÍKRÁLOVÝ VĚNEC S MARCIPÁNEM

Ingredience na těsto:

200 g mouky

125 g másla

100 g vajec

4 g soli

20 g krupicového cukru

5 g droždí

20 g mléka

6 g medu

Ingredience na marcipán:

100 g mandlové moučky

100 g cukru

Bílek (10 g)

Postup:

  1. Prosejeme mouku do mísy, přidáme sůl a cukr. Pak přidáme postupně med a vejce. Droždí rozmícháme v mléce a také ho přidáme k těstu. Vypracujeme těsto, můžeme ho udělat i v robotu. Těsto hněteme dostatečně dlouho, aby vznikla homogenní nelepivá hmota.
  2. Pak přidáme po troškách máslo. Když už je těsto elastické a průsvitné, začneme mu dávat tvar. Na pracovní plochu si dáme trochu oleje. Vytvoříme uprostřed díru, vypracujeme věnec a dáme ho odpočinout do lednice.
  3. Zatímco je těsto v lednici, připravíme si marcipán. Jednoduše smícháme všechny ingredience a vytvoříme marcipánovou hmotu. Z ní vytvoříme váleček, který bude vážit přibližně polovinu toho, co váží těsto na věnec. Do tohoto válečku můžeme schovat fazoli a figurku.
  4. Pak vyndáme těsto z lednice. Dáme trochu slunečnicového oleje na pracovní plochu a válečkem vytvoříme z těsta obdélník. Na kraj položíme marcipánový váleček a zabalíme ho. Spojíme oba konce, abychom dostali tvar věnce.
  5. Věnec necháme kynout při pokojové teplotě asi hodinu a půl až 2 hodiny.
  6. Po vykynutí věnec potřeme vejcem, ozdobíme kandovaným ovocem (pokud nemáme, tak použijeme na ozdobu mandle, nebude to ono, ale pochutnáme si). Dále posypeme krystalovým cukrem (ve Španělsku se používá „perlový“ cukr, jsou to takové větší hrudky a je to pro tento moučník typické, dá se vyrobit doma. Pečeme v troubě na 180 °C asi 15 minut. Jestli je dostatečně upečený můžeme zkontrolovat špejlí. Když ji do těsta zapíchneme a vyjde čistá, věnec je dostatečně upečený.

¡Buen provecho!

Pokud vás láká španělština, můžete na ní zamakat se mnou. Pak si budete moct najít jakýkoliv recept na výborné španělské dobroty a uvařit si ho podle receptu ve španělštině.