Jedno z nejtypičtějších jídel španělské kuchyně je Tortilla de patatas (bramborová omeleta), známá také jako Tortilla española (španělská omeleta). Je to velmi chutné jídlo a snadné na přípravu. Můžete si ho připravit v klidu i doma. Hlavní ingredience jsou brambory, cibule a vajíčka.
Jak ji dělám já?
Připravím si suroviny:
6 vajec
600 g brambor
1 cibule
Sádlo nebo olej vhodný na smažení
Sůl
A pak se dám do práce:
- Oloupu a nakrájím si cibuli na kostičky. Brambory oloupu, rozkrojím na polovinu a pak každý kousek nakrájím na tenké plátky.
- Na sádle, na mírném plameni si osmažím cibuli a brambory po dobu asi 15 – 20 minut (záleží, jak silné jsou plátky brambor).
- V míse si rozklepnu vajíčka a ušlehám je. Přidám směs z brambor a dobře promíchám. Podle chuti osolím.
- Směs vrátím na pánev, trochu promíchám a počkám, až tortilla začne tuhnout.
- Odlepím okraje (stěrkou), pánev přikryju velkým talířem a tortillu obrátím. Vrátím na pánev a nechám ji ztuhnout i z druhé strany.
Tip: Podle velikosti pánve lze z uvedeného množství připravit i 2 tortilly – menší a tenčí, lépe se pak otáčí. Ale i ta velká, vyšší, má své kouzlo.
Podáváme ji ideálně se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!
Pokud tortillu vyzkoušíte, podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích.
.Uno de los platos más típicos de la cocina española es Tortilla de patatas o Tortilla española. Es una comida muy sabrosa y fácil de preparar. La podéis hacer tranquilamente también en su casa. Los ingredientes principales son las patatas, la cebolla y los huevos.
¿Cómo la hago yo?
Preparo los ingredientes:
6 huevos
600 g de patatas
1 cebolla
Manteca o aceite apto para freir
Sal
Luego me pongo a trabajar:
- Pelo la cebolla y la corto en dados. Pelo las patatas, las corto por mitad y luego corto cada trozo en medias lunas finas.
- En la sartén frito la cebolla y las patatas a fuego suave durante unos 15 – 20 minutos. (Depende de la finura de las patatas).
- En un recipiente coloco los huevos cascados y los bato. Agrego las patatas y mezclo bien. Pongo sal a gusto.
- Lo vuelvo todo a la sartén, lo mezclo un poco y espero a que la tortilla empiece a cuajarse.
- Separo los bordes, cubro la sartén con un plato grande y le doy vuelta. Luego la hecho de nuevo para que cuaje también por el otro lado.
Una sugerencia: Según el tamaño de la sartén, es posible preparar 2 toritllas más pequeñas y más finas de esta cantidad. Será más fácil voltearlas. Pero también la grande, más alta tiene su encanto.
La acompañamos idealmente con una ensalada de verduras.
¡Buen provecho!
Si vais a probar a hacer la tortilla, compartid vuestras experiencias con nosotros en los comentarios.

Jsem expertka na cizí jazyky, hispanistka, překladatelka, korektorka a lektorka.
Ukazuji lidem, jak se učit jazyky efektivně, a že učení může být i zábavné.
Věřím, že se každý může naučit jakýkoliv cizí jazyk a rychleji, než si myslí. Jsem autorkou e-booku 7 pravidel, jak se učit jazyky efektivně a e-booku zdarma 12 tipů, jak zlepšit svůj přístup k jazykům. Také učím španělštinu a vytvořila jsem např. tyto online kurzy Španělština pro začátečníky, Španělština pro mírně pokročilé a Španělština zaměřená na minulé časy.
Můj příběh si přečtěte zde >>